واکنش يک الکل با اس يد کربوکس يليک )اسيد آ لي( را که منجر به تو ليد ترکیبی به نام استر می شود، استر ي شدن می نامند. واکنش استر ي شدن، واکنش ي است تعادلي که در حضور مقادير کم اسيدهاي معد ني انجام مي شود و با توليد آب همراه است.
استرها ترکیب هايي با فرمول کلی R-CO-OH می باشند. استر، به معنی اتر اسیداست که گاهی به جای آن واژه اتوسل به معنی نمک فرار را بکار می برند. استرها غالبا فرار و معطرند و بو ي خوش ايند بسیاری از گلها و ميوه ها ، بعلت وجود استر در آنهاست . مثلا استات ايزوپنتيل ، بو ي موز و والر ات ايزوپنتيل ، بوي سیب دارد.
بوي بد کره فاسد (کره ترش شده ) بعلت وجود اس يدبوتيريک در آن است . از واکنش اين اسید با ا تيل الکل ، استر بوتانات اتيل بدست مي آيد که داراي مزه و طعم خوشايند آناناس است.
خيلي از استرها مانند استات اتیل و استات بوتیل بعنوان واکنشگر و یا حلال و نرم کننده رز ينها در
آزمايشگاهها و صنعت مورد استفاده قرار می گيرند. همچنين چر بي و روغن ها و مومهايي که در طبيعت يافت مي شوند، حاوي استرهائي با جرم مولکولي بالا مي باشند که به ليپيد معروفند.
اولين و قد يمي ترين روش سنتز استرها ، واکنش اسیدهاي آ لي با الکل ها در حضور اسید معد ني
(معمولا اسيد سولفور يک) بعنوان کاتا ليزور می باشد. با اين روش ، می توان خیلی از استرها را بطور مستقیم سنتز نمود که اين روش را واکنش ف يشر(Fisher) می نامند.روشهاي د يگري نيز براي توليد استر وجود دارد. براي نمونه ، الکلها و آلکانها با کلرواسيدها واکنش مي دهند و استر مربوطه را توليد می نمايند و یا نمکهای ديآزونيوم اسیدهاي کربوکس يلي را به استره اي مربوطه تبد يل می کنند . ولي واکنش فيشر عمومي تر ين روش توليد استر مي باشد.
عوامل موثر بر واکنشي تعادلي استري شدن
· اثر دما
· اثر غلظت
· اثر کاتاليزور
موارد مصرف و كاربرد
موارد کاربرد استره اي اسیداست يک به دو روش کاربرد نهایي و کاربرد خاص هر ماده مورد بررسي قرر گرفته است.
1. کاربرد نهايي
· پوششهاي سطحي
حلالها در پوششهاي سطحي به عنوان حلال و پخش کننده فيلم پوشش بکار مي روند . همچنين حلالها،
ويسسکوزيته ماده پوشاننده را کاهش داده و اين امر کاربرد و استفاده از پوششها را آسان تر نموده و نيز
حلالها زمان خشک شدن پوشش، جريان پذيري و قابليت اشتعال پوشش ر ا بهبود مي بخشند . آلکيل
استاتهاي با زنجيره يک تا چهار کربن به عنوان حلال در دامنه وسيعي از پوششهاي سطحي پايه حلالي
شامل اپوکسيها، يوراتانها، سلولزها، آکريليکها و وينيلها بکار مي روند. پوششهاي سطحي پايه حلالي شامل الکيل استاتهاي يک تا چهار کربني در صنايع چوب ، کشاورزي، تجهيزات ساختمان و معدن، ظروف و بدنه خودروها بکار مي روند. در مورد پوششهاي پايه حلالي آلکيل استاتهاي يک تا چهار کربني جايگزيني با پوششهاي پايه آبي زياد اتفاق ميافتد. تغيير اساسي که در طول ۲۰ سال گذشته در صنعت پوششهاي سطحي اتفاق افتاده حضور تکنو لوژيهاي جديد بوده است . تا اوايل دهه ۱۹۷۰ اغلب پوششهاي سطحي صنعتي رايج از نوع کم جامد و پايه حلالي بودند. رنگهاي پايه آبي در بخش ساختمان بکار مي رفتند و و حدود ۳۰ تا ۳۰ درصد بازار پوششهاي سطحي را در اختيار داشتند . در اواخر دهه ۱۹۷۰ قوانين سختگيرانه اي به جه ت کنترل آلودگي هوا وضع گرديد که سبب توسعه توليد پوششهاي کم حلال و بي حلال در صنعت پوششهاي سطحي براي کاهش ترکيبات آلي فرار(VOCs) گرديد . اين قوانين همچنان در طول سالهاي ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ براي تغيير تکنولوژي توليد پوششهاي سطحي سختگيري خواهند نمود . در حالي که در تقاضاي پوششهاي سطحي رشد کمي مشاهد ، پيش بيني مي شود پوششهاي پايه آبي، پر جامد، پودري و دو جزئي از رشد خوبي برخوردار باشند . از سال ۱۹۷۳ تا کنون مصرف حلالهاي آلي در پوششهاي سطحي بيش از ۲۵ % کاهش يافته است. بيشتر اين کاهش در حلالهاي هيدروکربني آليفاتيک بوده است.کاهش مصرف حلالهاي آلي که در طول دهه ۱۹۶۰ و اوايل دهه ۱۹۷۰ اتفاق افتاد عموماً به علت جايگزين شدن پوششهاي پايه حلالي با پوششهاي پايه آبي در کاربردهاي ساختماني بوده است . در دهه ۱۹۷۰ و اوايل دهه ۱۹۸۰ ، بيشترين کاهش مصرف نتايج تلاشهاي انجام گرفته به جهت کاهش انتشار VOC ها براي رعايت قوانين کنترل الودگي هوا بوده که عمدتاً محصولات نهايي را مد نظر قرار مي داده است . کاهش مصرف حلالهاي آلي به دليل رعايت قوانين سفت وسخت هواي پاک همچنان ادامه خواهد داشت و اين امر بر مصرف پوششهاي ساختماني و پوششهاي مصرفي براي موارد خاص تاثير گذار خواهد بود.
· جوهر
اتيل، ايزو پروپيل و نرمال پروپيل استاتها به عنوان حلال در جوهرهاي مايع استفاده مي شوند. حلالها تعيين
کننده کاربرد جوهرها در نوشتن روي سطوح مي باشند. نقش اصلي آنها حل کردن رزين، کنترل ويسکوزيته
و اصلاح سرعت خشک شدن جوهر ميباشد. الکيل استاتهاي يک تا چهار کربني به عنوان حلالهاي فرآيندي و نيز در استخراج تعداد زيادي از مواد آلي مانند مواد دارويي، مخمرها و مواد واسطه سنتزي کاربرد دارند . ديگر مصرف آنها شامل استفاده در صنايع عکاسي جهت توليد فيلمهاي ويديويي ميباشد.
· حلالهاي فرآيند و استخراج
الکيل استاتهاي يک تا چهار کربني به عنوان حلالهاي فرآيندي و نيز در استخراج تعداد زيادي از مواد آلي
مانند مواد دارويي، مخمرها و مواد واسطه سنتزي کاربرد دارند . ديگر مصرف آنها شامل استفاده در صنايع
عکاسي جهت توليد فيلمهاي ويديويي ميباشد.
· ساير موارد مصرف
عمده مصرف آلکيل استاتها در ساير صنايع مربوط به حلالهاي مورد استفاده در چسبها و درزگيرها مي باشد .
ديگر موارد مصرف آنها ش امل لوازم آرايش، عطر، الکلهاي مصنوعي، آماده سازي چرم، رزينهاي وينيل و
حلالهاي تميز کننده ميباشد.
2. کاربرد خاص هر ماده
متيل استات
اتيل استات
نرمال بوتيل استات
نرمال پروپيل استات
ايزوپروپيل استات
ايزو بوتيل استات
بازدید روز
۳۲۵۳
بازدید دیروز
۴۶۳۵
بازدید ماه
۳۲۵۳بازدید کل
۱۳۵۷۱۲۴۳۳
افراد آنلاین
۹۳۱
اس دی سایت هیچگونه منفعت و مسئولیتی در قبال معامله شما ندارد. با مطالعهی راهنمای خرید امن، آسودهتر معامله کنید.
تمامی خدمات این سایت تبلیغاتی، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیتهای این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.